Ghibah ; The Pros and Cons

Hey. Okay. Regarding the topic above, i my self did not even know clearly about the pros. However we know that ghibah brings us a lot of cons. Seriously. 

tetttt let's talk in Malay people. :B

Aku cuma mahu berbicara tentang Ghibah. Tau tak? Itu mengumpat. Badmouthing. Gossiping. Atau makna lebih ekstrim, makan daging saudara sendiri. Tssk. Tak boleh bayang macam mana keadaan kat neraka nanti. Nanges boleh? Tssk.

Cuma nak share pendapat sendiri. Pengalaman sendiri. This is like buka pekung di dada sendiri. Oh gosh. But still i want to share with you readers, err if you ever read this entry, perhaps? Gossiping? Cuba cakap perempuan mana yang terlepas? Siapa boleh jadi Fatimah azZahra? Siapa? No one maybe. Cuma mungkin ada segelintir antara kita. Mungkin. Hmm. This entry could make me sighing for thousands. Euw. Benci diri sendiri. Tolonglah!

Okay, back to the topic. Aku rasa pros untuk berghibah ni cuma satu, agar kita dapat ambil iktibar dari perangai sesetengah orang yang tak harus dicontohi. Eh dah nama pun iktibar. Aiyak. And the rest, you know it. Cons. Banyak. Sebab berghibah ni punca putus silaturrahim. Punca orang berburuk sangka. Punca sebuah pengkhianatan. Acece macam nama drama. Ops. Cuba cakap siapa suka diri dia jadi bahan gosip? No. Hell no! Seriuslah tak ada! Unless you're being the subject because you're damn kind-hearted. Who knows what the world could tell about you, kan? Emm. Tak sukanya jadi bahan gosip. Tak suka nya orang cakap buruk pasal kita. Tak suka nya itu ini. Kan? So? STOP BADMOUTHING PEOPLE, PEOPLE. People out there ought to talk bad things about us, but we can learn to be patient. Kan? 

There are people who feel like serbasalah sebab orang yang suka mengumpat. Suka gosip sanasini. You know why? Because sometimes they need to tadah their own telinga which boleh buat diorang jatuh saham sekali. Well, susah betul nak buang telinga daripada dengar benda buruk pasal orang kan? Okay. Tengok cermin, Miejah. Tsssk. Kesian orang orang yang aku ajak bergosip. Orang yang digosip. Maaf berjuta kali maaf. Uwaaaaaaa! Susah okay nak minta maaf untuk benda cemni. Susah. 

Aku tahu perasaan diumpat. Digosip. Yalah. Ada yang rasa aku ni perasan bagus. Sedangkan aku tak kisah pun hal dia. Menarik perhatian mungkin? Sukaaaaaaaaaaa hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lahhhhhhhhhhhhhhh.

Tak mahu diumpat, jangan mengumpat.
Tak mahu digosip, jangan digosip.

Perlu percaya, tiap orang punya kelemahan dan kelebihan tersendiri.
Jadi, aku minta maaf kalau kita ada terumpat dan mengumpat serta diumpat. 
Mohon dihalalkan segala kejian cacian pujian, eh.
Belajar untuk memaafkan dengan mudah dan senang hati. Belajar merelakan, senyap, senyum dan berlalu pergi tanpa makan hati. Tidak lupa, mendoakan yang baikbaik sahaja.



ps; i wonder if i ever could do that? 

xo.


No comments: