jaga hati. (?)

in the name of Him, Most Gracious and Most Merciful.

okayy. apa nak tulis hari ni. saya ni banyak sangat tulis tentang hati. tapi rasa saya lah kann, adalah normal untuk remaja sebaya saya sekarang ni untuk menulis hanya tentang hati. kann ? please take note, i'm almost 19. =) susah rasanya untuk mengelak menulis tentang hati. sebab hati ini lah lubuk bermula segalanya. macam satu kata yang saya baca dari belog sis Nuha Munirah. it says, ' guide your heart for it is the wellspring of life'. haaa. kena paham tuh. semat elok elok dalam kepala dengan jarum peniti. hehe. bimbing hati sebab hati lah yang jadi telaga hidup. ehh (?) senang cakap bimbinglah hati elok elok sebab hati ni lah yang memberi refleksi pada segalanya. cerminan diri kita. 

apa apa yang berkaitan dengan hati memang susah kita nak fahami. biasalah kan. sebab hati ni, benda abstrak. err kalau ikut sains, hati ni jantung lah. yang tolong pam pam darah ke seluruh badan tuhh. =p tapi, mengikut abstraknya, hati ni, *mungkin melalui istilah* membawa jiwa dan perasaan. maknanya mendalam. suci. tapi sering sahaja dikotorkan manusia jalang. erk.

awak awak semua. hati yang kotor ni, susah tahu nak dibersihkan. sangat susah. tapi insyaAllah dengan taubatnya dan bersikap husnuzhonnya, hati akan jadi bersih. tak cemar. tak kotor. tak hitam macam dalam bayangan saya. -.- yee saya nampak hati saya yang hitam. =/ sangat terasa hitam. dan saya rasa itu tanda lupa Tuhan, lupa Allah. nauzubillah.

awak.. awak.. bukan senang nak menjaga hati. hati yang selalu mulakan niat/nawaitu dalam hidup seharian kita ni. hati yang buat kita terasa nak buat tu, buat ni. kalau terasa nak buat baik, alhamdulillah. tapi kalau terasa nak buat jahat, jawabnya ? innalillah la kott. sebab hati tertarik nak buat sesuatu yang bukan dalam norma hidup manusia biasa. err macam saya. hehe =p 

awak. untuk menjaga hati, jauhilah diri daripada perkara yang boleh buat awak fikir benda jahat. err contoh benda jahat awak boleh tanya gewe saya ---> cik abang gugel. dia boleh bagi macam macam benda yang awak nak tahu. saya ni takdaklah sangat. masih belajar. dan masih jahil. ilmu pun tah ke mana. fokus pada english sahaja. -.- 

sebenarnya saya nak tulis banyak lagi pasal hati ni. tapi sering sahaja run out of idea because kuat makan maggi. haha. oleh itu,JAUHILAH MAGGI DAN JAGALAH HATI. jangan kau kotori. heeeeeeee =3

--to remind myself too. =)
---selalunya nak post entry yg serius serius tapi lastly end up as a normal one. macam tak berilmu. =.=''


fi amanillah.

*this post is being repost from my old belog which has been abandoned since last two years. feel free to read :)

No comments: